Wednesday, August 26, 2009

Rahsia Kurma Membantu Penghadaman .. sambungan..

Siri yang lalu kita telah mengetahui pengenalan dan kelebihan buah kurma. Pada kali akan melihat selayang pandang mengenai "Kurma membantu proses penghadaman". Kurma bukan sekadar elok dimakan dalam bulan Ramadan kerana ia kaya dengan serat yang memang diperlukan tubuh untuk proses penghadaman. Kita makan kurma tanpa buang kulitnya yang mengandungi serat. Amat baik untuk mencegah barah usus besar kerana ia melawaskan. Sementara kandungan vitamin A dan C amat tinggi pada peringkat khalal atau rotab dan menurun sedikit pada peringkat tamar. Selain itu ia mengandungi zat galian dan yang paling banyak dikenali sebagai potasium. "Potasium diperlukan oleh tubuh untuk sistem saraf kerana kurma adalah excellent source atau sumber mujarab. Memang dalam susu, yogurt dan makanan laut juga mengandungi potasium tetapi jumlahnya sedikit" katanya. Pengambilan potasium yang berlebihan tidak mengumpul toksid di dalam tubuh atau memudaratkan. Sebaliknya ia merangsang selera makan bagi yang berpenyakit serta bagus untuk golongan yang mengalami sembelit, lemah otot, sengal-sengal badan, letih, lesu, mengalami tekanan serta menguatkan ingatan.
...... bersambung.

No comments:

Post a Comment