Friday, June 26, 2009

Durian, tempoyak dan aku...



Sekarang musim durian, sana sini berlonggok durian. Baunya, rupanya amat menarik minatku. Di Malaysia durian dipanggil raja buah. Bagi aku pulak durian ini amat sebati dalam hidup aku sebagai anak jati temerloh. Tak musim durian pun tempoyak tetap dalam simpanan. EMM masak tempoyak patin la. Sambal tempoyak cicah ulam la.. macam-macam masakan berasaskan tempoyak. Dulu muda-muda akulah pemakan durian. Kini? kini minat juga tapi... tapi apa yek? apalagi sakit la kawan-kawan. Makan banyak darah naik. Sekarang tengok durian berhati-hati takut termakan banyak. Pada kawan-kawan yang minat durian tu berhati-hatilah jangan terlebih makan durian pula. Buruk akibatnya. Itulah.. satu nikmat Allah yang telah ditarik balik oleh Allah. Ini sedikit maklumat tentang durian. Durian merupakan tumbuhan dari genus Durio yang menghasilkan buah yang boleh dimakan. Ia banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani dan pasar sayur. Durian adalah buah tropikal yang berasal dari Asia Tenggara. Warna buah berbeza dari hijau ke perang, dan mempunyai bentuk bujur sehingga bundar. Buah ini boleh membesar sehingga 30 cm (12 in) panjang dan 15 cm (6 in) diameter, dan lazimnya mempunyai berat antara satu hingga tiga kg (2 hingga 7 lb). Ciri-ciri durian adalah buah yang mempunyai kulit bersabut yang diselitupi dengan duri yang tajam, mencucuk, dan bau yang kuat dan unik yang terhasil dari isi di dalam, yang dianggap oleh sesetengah orang sebagai berbau busuk. Bahagian buah boleh dimakan adalah isi yang kekuningan, yang menyelitupi biji benih.
Ramai orang menganggap durian sebagai buah yang sedap, ia dipanggil "raja buah" oleh penduduk tempatan. Sebahagian orang barat yang tidak tahan dengan baunya telah menggambarkan buah durian dengan gambaran seperti "makan kastard dalam tandas awam". Terdapat juga gambaran bau durian sebagai bau lori sampah yang baru sahaja melanggar skunk.

No comments:

Post a Comment